Αμπέλι - Βιολογική Καλλιέργεια

Στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας είναι το αμπέλι και οι αλληλεπιδράσεις που έχουν σε αυτό, το περιβάλλον και η ανθρώπινη παρέμβαση.

  • ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ: Chardonnay, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Ροδίτης, Merlot, Cabernet Sauvignon, Μοσχάτο λευκό.
  • ΘΡΕΨΗ: Τα πιο σημαντικά στοιχεία για τη θρέψη είναι το Κάλιο και το Άζωτο. Χρησιμοποιούμε ένα ορυκτό πλούσιο σε Κάλιο και Μαγνήσιο, που ενσωματώνεται στο έδαφος το Νοέμβριο. Σπέρνουμε ψυχανθή (βίκο, μπιζέλι), που έχουν την ιδιότητα να φιλοξενούν στις ρίζες τους συμβιωτικά βακτήρια (azotobacter). Αυτά δεσμεύουν το άζωτο της ατμόσφαιρας και στη συνέχεια το αποδίδουν στο αμπέλι.
  • ΖΙΖΑΝΙΑ: Καλλιεργούμε το έδαφος μεταξύ των γραμμών με τα κατάλληλα εργαλεία. Κάτω από τις γραμμές των φυτών χρησιμοποιούμε χορτοκοπτικό, ή φλόγιστρο για καύση των χόρτων.
  • ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ - ΕΧΘΡΟΙ: Χρησιμοποιούμε κυρίως το Θείο, ορυκτό της φύσης, σκόνη ή βρέξιμο για την πιο σημαντική ασθένεια, το ωίδιο και συνήθως ένα χαλκούχο πριν την άνθηση για τον περονόσπορο. Αν χρειαστεί εφαρμόζουμε στο γυάλισμα των σταφυλιών σκεύασμα του Bacillus thuringiensis για την ευδεμίδα.
  • ΤΡΥΓΟΣ: Συλλέγουμε πολύ πρωί τα σταφύλια σε μικρούς περιέκτες και τα μεταφέρουμε σύντομα στο Οινοποιείο.
  • ΥΠΟΠΡΟΪΟΝΤΑ: Μετά την οινοποίηση οι φλούδες, οι βόστρυχοι και τα κουκούτσια επιστρέφουν στο αμπέλι σαν θρεπτικοί παράγοντες.
elΕλληνικά